Kirjat

Tummat pilvet eilisen

Tummat pilvet eilisen (2019, Myllylahti, ISBN: 978-952-202-981-2)

Eletään vuotta 1929. Tampere täyttää 150 vuotta. Sisällissodasta on kulunut yli vuosikymmen, mutta uusi yhteenotto kytee jo pinnan alla. Höyrylaiva Kuru seilaa Näsijärvellä tuoden konstaapeli Voitto Karhun Mustanlahden satamaan. Laivamatkalla konstaapeli näkee mielenkiintoisen naisen, mutta ei saa selvitettyä tämän henkilöllisyyttä.

Karhu partioi Tampereen kuumia ja pölyisiä katuja. Kesä on viimein tullut kylmän ja sateisen kevään jälkeen. Partiokierroksellaan Karhu törmää uudelleen laivan naiseen, ja samana iltana he joutuvat kohtaamaan julman henkirikoksen. Tampereen tuomiokirkosta löytyy miehen ja naisen ruumis.

Kieltolain aikaansaama pimeä viina virtaa, Näsijärvellä myrskyää ja uusi Hämeensilta vihitään käyttöön. Kaupungin juhlavuosi saa tumman pilven ylleen, kun kaupungissa riehuu naisia vainoava murhaaja. Voitto Karhu ja lehtinaiseksi paljastunut Ina Djurling alkavat selvittää surmia, joiden jäljet risteävät yllättävin tavoin.

Musta talvi

Musta talvi (2020, Myllylahti, ISBN: 978-952-356-068-0)

Talvi 1930 on ollut leuto ja lumeton. Helmikuussa muutaman viikon paukkupakkaset ovat kuitenkin jäädyttäneet Tammerkosken yläjuoksun. Mältinrannan edustalta löytyy avantoon kiinni jäätynyt mies. Pian selviää, ettei mies ole joutunut jäihin vahingossa. Kuusniemen ryhmä aloittaa rikostutkinnan ja uhri saadaan nopeasti tunnistettua, mutta kuka hän todella on? Kukaan ei tunnu tietävän mitään miehen elämästä. Ei edes hänen vaimonsa.

Voitto Karhu on saanut toivomansa paikan rikoskonstaapelina tarkastaja Kuusniemen ryhmästä. Itsepäisen toimittaja Ina Djurlingin ja konstaapeli Karhun suhde on kehittynyt seurustelusuhteeksi. Kaikki ei kuitenkaan suju kitkattomasti. Poliisin tutkimukset kulkevat eri latua Ina Djurlingin tutkimusten kanssa. Päämäärä on kuitenkin sama. Murhaaja on saatava kiinni.

Lapuan liike voimistuu ja Rintamamiesten veteraanien liitto valmistautuu vallankaappaukseen. Kommunistit ärsyttävät äärioikeistoa. Maa on jakautumassa kahtia.

Ruumiinpuntari

Ruumiinpuntari (2020, Myllylahti, ISBN: 978-952-356-110-6)

Koko Suomi kohisee, kun eduskunnan perustuslakivaliokunnan kokousta häiritsee joukko Lapuan liikkeen kannattajia kaapaten kaksi kansanedustajaa mukaansa. Tampereelle kokoontuu autokuntia jatkaakseen saattueena Helsinkiin talonpoikaismarssiin. Aamulehden toimittaja Ina Djurling on määrätty tekemään lehtijuttu tästä Vihtori Kosolan masinoimasta tapahtumasta, mutta vielä enemmän häntä kiinnostaa oman kaupungin piireissä kehkeytyvä murhemysteeri.

Etsivän keskuspoliisin etsivän Sakari Vilhusen luottoavustaja, Kauppahallin lähetti Oskari Kettunen, odottaa tyttöystäväänsä treffeille. Alinaa ei kuitenkaan kuulu, ja nuorukainen aavistaa pahaa. Tytön isä teollisuusneuvos Urho Havukainen ei ole katsonut nuorten seurustelua hyvällä. Seuraavana aamuna Oskarin uskaltautuessa Havukaisten talolle selviää, että Alinan vuode on sijaamaton eikä kukaan tiedä missä hän on. Syntyy käsirysy, jonka päätteeksi teollisuusneuvos päättää hoitaa Oskarin pois kuvioista.

Kun sitten teollisuusneuvos Havukainen saa surmansa epäilyttävissä olosuhteissa, syyttävä sormi osoittaa Oskari Kettusta.

Tuonen morsian

Tuonen morsian (2021, Myllylahti, ISBN: 978-952-356-216-5)

Yritteliäät tamperelaiskaverukset ovat viritelleet pontikkapannun tiputellakseen korpikuusen kyyneleitä syksyn piristykseksi. Laavulla heitä odottaa kuitenkin kammottava löytö, ja poliisilaitoksen rikoskonstaapeleilla on edessään mittava työsarka.

Rikosten selvittelyssä jo aiemmin ansioituneen Aamulehden toimittaja Ina Djurlingin ja konstaapeli Voitto Karhun hääjuhlat keskeytyvät odottamattomalla tavalla, ja Karhu joutuu astumaan ammattitaitonsa koetukselle laittaviin saappaisiin. Tampereella ja lähikunnissa on sattunut useita murtoja, joiden veriset jäljet viittaavat hämmentävän laajaan rikosvyyhtiin. Kun sitten raskaana oleva Ina katoaa, on konstaapeli Karhun aika todella tarttua asioiden kulkuun.

Lapuan liike on irtisanoutunut kesällä 1930 tapahtuneesta Tampereen pormestarin Väinö Hakkilan muilutuksesta. Yleisön mielipide on silti kääntymässä liikettä vastaan. Jälkimainingeissa Lapuan liikkeestä irralliset ryhmät uhkailevat edelleen vasemmistolaisia poliitikkoja. Saksasta alkaa kantautua huolestuttavia uutisia Hitler-nimisen miehen valtaan noususta.

Kun rikosten palaset vihdoin loksahtavat paikoilleen, Suomea kohahduttaa vielä yksi röyhkeä kyyditys.

Omantunnon kysymys

Omantunnon kysymys (9/2022, Myllylahti, ISBN: 978-952-356-322-3)

Syksyllä 1939 puhaltaa kylmä viima idästä. Neuvostoliitto esittää Suomelle aluevaatimuksia, joihin Suomi vastaa kutsumalla reserviläiset ylimääräiseen harjoitukseen. Vaikka poliisit ovatkin vapautettuja kertausharjoituskutsusta, komisario Voitto Karhu on menettänyt ryhmästään miehiä puolustusvoimille. Yleisistä harjoituksista katoaa reserviläinen. Petsamon kaupunginosasta katoaa eläkeläismies ja koira. Suomen radiotiedustelu nappaa radiosanoman, jonka onnistuu purkamaan ja viestissä mainitaan Tampere. Viimein tapahtuu se, jota kaikki ovat pelänneet; Neuvostoliitto hyökkää Suomeen. Tamperelaiset nuoret miehet joutuvat kovaan paikkaan tehtävänään pysäyttää puna-armeijan hyökkäys.

Karhujen perhe on kasvanut kolmella lapsella. Ina Karhu yrittää sovittaa yhteen äidin ja toimittajan roolia. Komisarioksi ylenneen Voitto Karhun työpäivät pimenevässä syksyssä ovat pitkiä. Sodan uhka pimentää kaupungin valot. Kauppaliikkeiden ikkunat laudoitetaan ja rautatien alittava tunneli laudoitetaan umpeen pommisuojaksi. Poliisin on tehtävä työnsä poikkeusoloissa. Ilmahälytykset soivat kaupungilla ja pakottavat suojaan putoavilta pommeilta. Rintamalla miehet käyvät kamppailua elämästä ja kuolemasta.