Biografia

Pekka Hyyti

Kirjailija, dekkaristi

Olen aina rakastanut lukemista ja kirjoittamista. Koulussa sainkin usein lukea ääneen kirjoittamani aineet. Useasta kirjoittamiseen liittyvästä opista saan olla kiitollinen silloiselle suomen kielen opettajalleni. Mahdollisia kirja-aiheita on pyörinyt mielessä pitkään, mutta muu arki on pyörinyt etualalla. Muutama vuosi sitten tartuinkin läppäriin uudella otteella ja aloin työstää ensimmäistä dekkariani. Tarina tipahteli yllättävänkin helposti ulos. Työssäni kirjoitan paljon teknistä asiatekstiä, romaania kirjoittaessani voin taas luoda oman maailmani.

Kirjailijaksi olen kypsynyt lukemisen kautta. Lukemaan oppimisessa oli hidas eikä tunnilla ääneen lukeminen sujunut. Se ei kuitenkaan haitannut lukuintoani. Niinpä aloin ahmia kirjoja samaan aikaan kuin kirjoittelin jatkokertomuksia TV-sarjojen hahmoille.

Varsin varhain löysin myös aikuisten kirjat. Ian Flemingin James Bond ja Mickey Spillanen Mike Hammer tulivat hyvin tutuiksi. Mika Waltari teki nuoreen mieheen vaikutuksen. Ei kuitenkaan Sinuhella vaan teoksilla Valtakunnan salaisuus ja Ihmiskunnan viholliset. Kun sitten J.R.R. Tolkienin Taru Sormusten herrasta ilmestyi ja luin ensimmäisen osan, olin myyty. Myös Scifi-kirjat tulivat lukulistalle. Isaac Asimov yhdisti dekkarin tieteistarinaan kirjassa Teräsluolat, joka aloitti Robotti-kirjasarjan. Varsinainen dekkarikausi alkoi kuitenkin vasta, kun sain käteeni ensimmäisen Per Wahlöön ja Maj Sjöwallin Beck-kirjan.

Kirjoittamisen opin kirjoittamisen kautta. Niinpä kirjoitin pöytälaatikkoon varmasti yhteensä tuhat sivua tekstiä ennen kuin olin valmis tarjoamaan käsikirjoitus kustantajalle. Käsikirjoituksen työnimi oli ”Karhu” ja sillä nimellä se kulki myös saamassani kustannussopimuksessa. Kun käsikirjoitus viimein oli hiottu julkaisukuntoon, se sai nimekseen Tummat pilvet eilisen (Myllylahti 2019). Kirjan tapahtumat sijoittuvat vuoden 1929 Tampereelle. Ilokseni ja yllätyksekseni Suomen dekkariseura myönsi kirjalle vuoden parhaan esikoisdekkaritittelin.

Kirjoittamisen ohella viihdyn myös keittiössä ja lenkkipoluilla. Matkailu avartaa. Rakastan matkustamista niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Uusiin maihin ja uusiin tapoihin tutustuminen todellakin avartaa.

Olen kiitollinen kaikille lukijoilleni ja että saan jakaa tarinani teidän kanssanne. Moikataan kun tavataan.